dimanche 25 novembre 2012

Hendrik Luyten, “een te weinig gekende kunstschilder uit Brasschaat”


In Brasschaat wil schepen van ‘Vlaamse Zaken' Adinda Van Gerven een straat noemen naar de schilder Hendrik Luyten, “een te weinig gekende kunstschilder uit Brasschaat”. Luyten heeft  Het Gulden Doek van Vlaanderen  in de Ijzertoren geschilderd. Luyten werkte tien jaar aan dit schilderij, van 1931 tot 1941.Maar voor de rest zou onze kersverse schepen van ‘Vlaamse Zaken' een screening moeten doen.
Misère, Triptiek De Werkstaking Luyten 1888.
Roermond, Gemeentemuseum.
Henry Luyten opende rond 1900 in zijn huis in Brasschaat zijn schilderschool, het 'Institut des Beaux Arts Henry Luyten'. En français dans le texte.  Hij verbleef ook in 1886/1887 enkele maanden in de Belgische Borinage. De sociale omstandigheden zijn er bijzonder slecht. Zoals Van Gogh leeft Luyten er met de mijnwerkers en maakt er een monumentaal drieluik "De Werkstaking", dat maar liefst 3 bij 10 meter groot is! He witnessed the great strike of 1886 and its bloody suppression with the triptych "The Strike" on which he worked until 1893. The painting (international title: "Struggle for Life") measures 3 to 5 meters. The painting on the right-hand panel (3 by 2 ½ meters) is called "After the uprising" and the left-hand panel is called "Misery".
Ik zou zeggen: onze schepenen van ‘Vlaamse Zaken' zijn goed bezig! Voor mijn part mag er in Brasschaat zelfs een standbeeld komen van Henry Luyten!
het gulden doek van Vlaanderen
Hierbij het gulden doek van Vlaanderen  . 


Was ik Van Gerven  dan zou ik ook dit doek   screenen. Tegen de achtergrond van Rubens' "Afdaling van het kruis" beeldt hij katholiek of liberaal, collaborateur of verzetsheld af. Wie weet wie daar tussen die koppen staat. Rockefeller kan er van meespreken. Hij betaalde de grote muralist Diego Rivera voor een fresco voor zijn Rockefellercenter in New York. 
La grève Luyten 

la grève Luyten
En wie staat daar nu wel tussen? Vladimir Ilitch en Karl Marx toch wel zeker! Rockefeller liet het fresco afkappen....

1 commentaire:

jan v a dit…

Berten, ambitie om Schepen voor 'Vlaamse zaken' in Luik te worden?
Goe bezig: alle steun.