vendredi 23 janvier 2009

Een vloek op de familie Simenon? Juni 2002: een lijk in de Avenue de la Basilique

De werkelijkheid is sterker dan de sterkste Maigret. In juni 2002 verschijnt Geneviève Simenon, achternicht van Georges Simenon, voor de assisen. De moord was bijna volmaakt. De begrafenisondernemer, een verwoed Maigretlezer, kreeg argwaan.
Een bijna volmaakte misdaad
Christophe Meert is begrafenisondernemer. Hij wordt opgeroepen om een lijk af te leggen in de avenue de la Basilique. Op de gevel een naamplaat: «Dr G. Simenon». Christophe denkt direct aan de Simenon van de Maigrets. Een vrouw in jogging, 40 jaar, komt opendoen. Zij is dokter Geneviève Simenon, reumatoloog en achternicht van Georges Simenon. Het lijk is boven, in een fitnesskamer. Christophe schat hem op 100 kg. Geneviève Simenon legt uit dat het haar vriend is, Georges Temperman, 54 jaar, makelaar, die s’nachts gestorven is aan een hartcrisis. Christophe Meert ziet dat het gezicht van de dode vol blauwe plekken staat. Geneviève Simenon zegt dat hij op een kast gevallen is. Zij toont aan Christophe een C3, een Belgisch overlijdenscertificaat, getekend door dokter Edouard Adrianssens: Georges Temperman is een natuurlijke dood gestorven, als gevolg van een zwaar infarct. Christophe Meert begint zijn werk, ondanks zijn gevoel van onbehagen. Geneviève Simenon dringt aan op een snelle crematie.
De begrafenisondernemer was een fan van Maigret
Bij de begrafenisondernemer onderzoekt de directeur Freddy Hulsmans het lijk nog eens. Ook hij is geïntrigeerd door de kwetsuren van Temperman: een diepe wonde boven het linkeroog, en andere op het achterhoofd, en vooral een oor dat half afgescheurd is. Freddy is geen gewone begrafenisondernemer. Hij was tien jaar bij de gemeentepolitie van Sint-Agatha Berchem. Freddy Hulsmans weet uit ervaring dat in de chique wijken de meeste mooie moorden gebeuren. Freddy roept de wetsdokters die hem aanraden de politie te verwittigen. In feite heeft Freddy Hulsmans heimwee naar zijn vroegere baan. Hij kan niet weerstaan aan de drang om een affaire Simenon in gang te zetten en in de schaduw te komen van Maigret.
Geneviève Simenon wordt aangehouden. Geneviève begint met alles te ontkennen. Maar de enquêteurs spuiten de kamer van het drama onder de Luminol, een stof die bloedvlekken groen fosforescerend doet oplichten. Er is bloed tot op het plafond. Dokter G. Simenon komt met verschillende versies voor de dag. Als een slechte Simenon. Ze valt door de mand.
Een vloek op de familie Simenon?

Op het proces begint Geneviève over haar relatie met haar vader Georget, neef van Georges Simenon. Een eenzaat die aan de fles was. Voor Geneviève een spookvader. En voor iedereen de zoon van een man waarover men zweeg. De zoon van Christian, broer van Georges Simenon, na de oorlog bij verstek ter dood veroordeeld voor collaboratie.
De advocaten spelen op het thema van de vloek op de familie. Meester Nathalie Dumont riep het ' nazi-verleden' van de 'vervloekte tak’ van de familie van de bekende schrijver in om deze 'coup de sang' van haar cliënte uit te leggen: “Geneviève Simenon heeft in de schaamte geleefd. Gedurende jaren herhaalt zij de zin die voortdurend terugkomt in de werken van Georges Simenon: ‘Wat doen wij op aarde?’ Heel haar leven lang heeft de beschuldigde alles verkropt, en vooral dan de angst voor het nazi-verleden van haar grootvader en vader. Genevieve Simenon heeft ook de overdreven autoriteit van haar moeder verdrongen, en de 'pesterijen' en de gewelddaden die Georges Temperman op haar uitoefende, evenals op haar dochters”. En terloops beschuldigt Genevieve Simenon ook Georges Simenon ervan onder de oorlog in de collaboratie vervallen te zijn.
De advocaten voelen dat dit aanslaat bij de jury. De broer van de beschuldigde, Christian Simenon, 39 jaar, komt uitleggen dat het nazi verleden in de familie taboe was. Christian Simenon legde ook uit dat Georges niet kon uitstaan dat zijn neef – vader van de getuige – dezelfde voornaam droeg als hijzelf. Tenslotte legde hij uit dat zijn vader lid was geweest van de Hitlerjugend, van zijn 8 tot zijn 13 jaar. Volgens hem als gevolg van een sterke familiale invloed...
Het hele verhaal kunt U lezen in de gva of in al zijn details -in het frans- in de Nouvel Observateur op op video op http://www.bluestar-forensic.com/video/Simenon.wmv.
Vijf jaar met uitstel: sterker dan de sterkste Maigret!
De misdaad was niet perfect, maar de verdediging wel ! Genevieve Simenon wordt vrijgesproken! ( in het frans op dh 05/06/2002)
Zij wordt schuldig bevonden, met provocatie als verzachtende omstandigheden, en krijgt vijf jaar met uitstel. De dag na het verdict kan zij de gevangenis verlaten.
Sterker dan de sterkste Maigret! Begrijpen, niet veroordelen! Maar zelfs twee generaties verder komt het uiterst rechtse verleden van die familie bovendrijven. Hoe dan ook een argument om dit aspect van de schrijver Simenon niet te vergeten…

Aucun commentaire: