samedi 26 juillet 2014

Van Passau tot Melk, langs de Donauradweg – deel 1 Passau Aschach

Hierbij het eerste deel van mijn relaas van een goede week fietsen van Passau tot Melk, langs de Donauradweg. Een prachtig traject. Een beetje spijt niet doorgereden te zijn tot Krems, om de wijnstreek van de Wachau te bezoeken. Wenen doen we later: daar neem ik een citytrip van een weekje voor.
Wij reserveerden twee nachten in de Kernmühle, een tiental kilometer voorbij Passau, waar je de wagen een week kunt laten staan voor een euro per dag.
Om terug te komen vertrekt er dagelijks een speciale trein uit Wenen naar Passau, met een wagon voor de fietsen. Die trein vertrekt wel vroeg en is om 12 uur in Passau, maar het is gemakkelijk. Men kan ook de boot nemen, maar dat wordt hoppen, want geen enkele doet heel het traject, en het is een hele
berekening voor de uren. En het is duur. Hierbij bijvoorbeeld het Fahrplan Donauschiffahrt.
Op de meeste Oostenrijkse regionale treinen kun je met de fiets (aangegeven door een logo) maar dan moet je overstappen en –ik denk- afstappen juist voor de grens, in Schärding. Van daaruit kan je dan per fiets ofwel via de Innradweg naar Passau. Die volgt wel niet altijd het smalle Inndal en het zal wel wat klimmen zijn hier en daar.  Vanuit Schärding kun je ook de Donau bereiken in Engelhartszell maar dat is waarschijnlijk ook wat klimmen.
Voor de Donau kan je overal in elk dorp op de toerismedienst de beschikbare zimmers zien en ze reserveren zelfs tot voor Wenen. Een pak van die goedkope zimmers zijn niet op internet. De goedkoopste zijn zonder badkamer op de kamer zelf, maar dat verandert niets aan het confort. De enige -slechte - verrassing was in Linz waar alle kamers duur zijn en waar het aangeraden is iets te zoeken voor of na de stad langs de Donau.
Ter plaatse reserveren laat je ook toe je kilometers dagelijks te bepalen, in functie van wat je bezoekt en van je vermoeidheid.
Wij hebben twee gidsen gebruikt: Danube Bike Trail 2 van Bikeline en Donau Fietspad Passau Wenen van Linda O’Bryan. De eerste is vollediger in zijn beschrijving, maar stelt geen keze voor tussen linker- en rechterover waarvan hij de trajecten apart beschrijft.  Donau Fietspad is meer beschrijvend en in dit opzicht interessanter.

Passau en zijn orgels

het klavier van de vijf orgels
Wij hebben een dag uitgetrokken voor Passau. Mijn voornaamste interessepunt was het dagelijks middag orgelconcert in de Dom (mei tot oktober elke werkdag om 12:00 uur en elke donderdag om 19.30 uur). Naar deze concerten komen dagelijks zowat duizend mensen luisteren. Een orgel is het enige instrument waarvan men geen goede opnames kan maken: ofwel zit men te dicht bij het orgel en hoort men de blaasbalgen; ofwel heeft men de weergalm van de kerk. Daarom moet men het ter plaatse gaan beluisteren.
Het orgel van de Passau Stephansdom is met zijn 17.974 pijpen en 233 registers het grootste kerkorgel ter wereld. In feite vijf orgels die samen kunnen worden bespeeld: naast het hoofdorgel zijn er het epistel en evangelie orgel in de westbeuk,  het koororgel en zelfs een orgel in het gewelf vanwaar het geluid via het "Heilige Geest gat" in de kerk komt. Het enige probleem is dat geen enkel werk is geschreven voor vijf orgels. Het enige moment waar het samenspel van deze vijf naar voor komt is in het improvisatiestuk waar het onderste uit de kas wordt gehaald en waar het hele gamma van dit uniek instrument wordt bovengehaald. Ik heb wel niet specifiek het orgel in het gewelf gehoord dat gebouwd is voor het echoeffect. Wij hoorden er bijvoorbeeld het präludium en de fuga in Es-Dur van Bach en een improvisatie van Domorganist Ludwig RuckdeschelEn hierbij de Toccata en fuga van Bach op hetzelfde orgel. De grootste pijp is elf meter lang en weegt 306 kg. Haar toon met ongeveer 16 trillingen per seconde is op de ondergrens van de hoorbaarheid. De kleinste buizen hebben een lengte van zes millimeter, en zijn met hun 16.000 Herz aan de bovengrens van ons gehoor. Het hoofdorgel heeft twee pompen die 80 kubieke meter lucht per minuut geven. Luister hierbij ook nog naar variaties op "Wernur den lieben Gott läst Walten" van Bach.
Wij bezochten in Passau ook het Oberhausmuseum met een paar interessante tentoonstellingen in de verschillende gebouwen van het slot.

Passau en de opwarming van de aarde

En een must is natuurlijk de samenvloeiing van de Inn, de Ill en de Donau. Het debiet van de Inn (jaargemiddelde)  is 5% hoger dan de Donau zodat de stroom eigenlijk Inn zou moeten heten, maar dat kan men ook zeggen van de Allier tegenover de Loire. De Inn zag de dag van ons bezoek bruin door de zware regens boven Beieren van de dag ervoor. Het eerste deel van de naam Don-au komt van het sanscrit dānu = stroom. De Donets, Dniepr, Dniestr, Don in Rusland en de Dão in Portugal hebben dezelfde stam. De au komt van awa (ewe in het waals). In het algemeen is het water van de Inn dat uit de Alpen komt groen, dat van de Danau is blauw en de Ilz is moerassig zwart. De kleur van de Inn domineert omdat zijn water bovendrijft doordat de Inn maar 1.9 meter diep is tegen 6,80 meter voor de Donau.
In Passau kan men aan de Rathausturm de opwarming van de aarde aflezen. In Passau noemde men het Hochwasser von 1954 al de grootste Flutkatastrophe van de twintigste eeuw. Deze overstroming is overtroffen in 2013. Deze twee overstromingen benaderen de duizendjarige overstroming van 15 augustus 1501, op Maria Himmelfahrt, waar het water in de St. Stephan Dom stond. Men heeft berekend dat het water 13,2 Meter hoog stond. Op 2 juni 2013 werd 12,98 m gemeten. Het Magdalenenhochwasser van 22 Juli 1342 was misschien nog iets hoger. Het is natuurlijk wat kort door de bocht om de opwarming van de aarde direct af te meten aan de hoogte van een overstroming. Deze heeft natuurlijk ook te maken met ingrepen op de stroom, zoals het rechttrekken, waardoor de stroomsnelheid van de Inn bijvoorbeeld verdubbeld is. Een van de remedies is het teruggeven van de historische overstromingsgebieden, de au of ooi, met zijn ooibossen. Maar daar heb ik het verder over.

Stift Engelszell:  een trappist en een orgel

Vanuit ons pension Kernmühle volgen wij de Donau tot Obernzell. Het interessantste is daar het veer te nemen (wat wij niet deden: ik keerde de laatste dag terug om dit omwegje te verkennen) en de rechteroever te volgen tot Engelhartszell, met zijn Stift Engelszell, de enige trappistenabdij van Oostenrijk. De abdij is gesticht in 1293. Men kan de keizer koster Jozef II begrijpen die in 1786 de contemplatieve kloosterorden afschafte als we zien hoe weinig monikken in die enorme bouwsels woonden. Na een top in 1470 viel de bezetting terug op vijf in de periode van de Reformatie, in 1563. Tot overmaat van ramp stierf de abt en zijn laatste medebroeder aan de pest in 1571 waarna het klooster verkocht en verpacht werd. Slechts in 1618 kon het moederklooster Wilhering de abdij terugkopen en zond er twee paters naar toe (Wilhering ligt op de rechteroever, een tien km voor Linz).  In 1683 waren ze met
zestien. In 1761 begonnen ze met de kerk die we nu kennen. Op 6 December 1786 werd het klooster ontbonden door Jozef II. Die gaf het orgel aan de katedraal van het nieuwe bisdom Linz, waarover verder. De trappisten zijn slechts terug sinds 1925. In  1939 werd het klooster nog onteigend door de nazis, en vier paters stierven in een koncentratiekamp. In 1945 kwamen ze terug. In 2012 waren er 6 monniken.
Ter gelegenheid van de 250 jaar van de inwijding van de Stiftskirche  is een blond “Jubiläumsbier” gebrouwen, enkel verkrijgbaar in de winkel van de abdij en in de omliggende horeca in Engelszellshart. De Internationale Vereniging van Trappisten gaf het de  logo van Authentic Trappist Product.
Rondom de kerk van Engelhartszell vinden wij in iedere zijkapel rijk versierde skeletten 
De bisschop van Rome was gul in het uitdelen van die relikwieën die hij maar voor het oprapen had in de catacomben. Die skeletten zijn we in Melk ook tegenkomen, maar Melk heeft zich moeten tevreden stellen met onbekende soldaten, miles christi. Die van Engelszell hebben allemaal een naam. En van grote heiligen werden de relikwieën kootje per kootje uitgedeeld.

Jochenstein en het Haus am Strom

Van Engelszell kan men over de stuwdam van Jochenstein terug naar de linkeroever en het Hausam Strom,  dat een bezoekje waard is, onafgezien van zijn mooi terras. In veel musea zijn interactieve presentaties werkelijk gadgets zonder inhoud, maar in Haus am Strom brengen deze dingen werkelijk iets bij, over het onstaan van het Donau dal, de vissen in de stroom enzovoort. Ik leerde er tot mijn grote spijt dat de steur al lang niet meer tot in Oostenrijk komt. En onafgezien van de steur onderweg hebben wij geen enkel restaurant ontmoet die met de riviervis kokkerelt, behalve dan natuurlijk de forel …
De dam werd gebouwd juist op de Oostenrijks- Duitse grens en de douaneproblemen die daardoor zijn onstaan hebben een papierberg gecreërd (zie  p.147) die hoger is dan het papier voor de bouwplannen. Mischien juist door die problemen moet je met de fiets 90 trappen naar omhoog en omlaag om over de dam te geraken.
Hier lag van 1945 tot 1954 ook een andere grens: Oostenrijk werd van 1945 tot 1955 bezet door de vier geallieerde mogendheden. Het land werd opgedeeld in vier bezettingszones. Het Mühlviertel en de noordelijke Donauoever waar wij doorrijden behoorde tot de Sovjetzone. Om van de ene zone naar de andere te reizen had men een geallieerde identiteitskaart nodig met elf verschillende stempels. In juli 1954 werden deze controles opgeheven.

De Schlögener Schlinge en het Höhenfeuer van 1625

Vanuit Jochenstein volgen wij de linkeroever naar Schlögen, waar een fietsveertje ons overzet naar de rechteroever. Ons oorspronkelijk doel was een Zimmer in Inzell of , maar het was heerlijk koel en fris in de schaduw van de Donauschlinge en wij gingen door tot Aschach: met 70 km is het traject Passau- Aschach een persoonlijk record voor Paula!
Rechtover Inzell, in Lembach im Mühlkreis, bevindt zich het Bauernkriegswirtshaus. Dichtbij dit gasthuis dat als hoofdkwartier van de opstandige boeren fungeerde in 1625 werd vanop een hoogte een vuur onstoken, een Höhenfeuer, als signaal voor een boerenopstand. Die opstand kadert in het opkomend protestantisme waarin de uitgebuite boeren een alternatief zagen voor de uitbuiting en de weelde van de katolieke kerk die met zijn ontelbare kloosters het  land leegzoog. Bij ons is de Beeldenstorm begonnen in 1566 en leidde tot het ontstaan van de noordelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in 1588.
Fadinger, oberhauptmann im christlichen
Feldlager of subcommandante
Heel de streek van Haibach tot Linz was het middelpunt van die opstand waar de boeren gedurende maanden weerstonden aan een leger van 30.000 man. “Es mueß sein”, was hun slogan. Vanuit Schlögen of Sankt Agatha (waar zelfs een Fadinger muzeum is, met een levensgroot stalen beeld) kan men een ‘es muss sein’ wandeling maken. Opgelet: wel een stevige klim!
Onder leiding van Christoph Zeller uit Haibach en zijn zwager Stefan Fadinger, ‘Oberhauptmänner im christlichen Feldlager vor Linz’, belegerden de boeren gedurende weken Linz waar de twee de dood vonden. Na het neerslaan van de opstand werden hun lijken opgegraven en in ongewijde grond begraven in het Seebacher Moos.
Fadinger was protestant geworden onder invloed van de Hans Cummerer, die in 1589 in de kerk van Haibach predikte. Het Fadingerhof werd platgebrand en vrouw en kinderen verbannen.
Op de plaats van het Höhenfeuer  stond een beuk. Die is in 1937 afgestorven; in 1976 werd een nieuwe beuk geplant. Een gedenkplaat aan het vroegere gasthuis herinnert aan die gebeurtenis. In Pinsdorf, 70 km boven Linz, waar de laatste grote slag plaatsvond is het Bauernhügel-Denkmal. In het museum van Aschach is een tekening van een galg van Franz Hiermann. In Aschach werden in Juli 1597 twee  "Hauptrebellen", Thomas Holnsteiner und Stephan Mörtl, opgehangen. In Neustift im Mühlkreis, tegenover Engelhardtszel, is nog zo’n galg ten zien.

 Aschach an der Donau: zijn Friedhof en zijn Schopper- und Fischermuseum

vetplantenmozaiek bij Frau Kaiser im Himmelreich
In Aschach logeerden wij bij frau Kaiser, im Himmelreich 6. Een prachtlocatie met een prachtige originele tuin tussen twee fabrieken: wij voelden ons er helemaal thuis.
Wij aten er Steckerlfisch in een tentje langs de graansilo’s voorbij Aschach: grote keuken! Let wel op de vis met de rug naar onder te hangen zodat het vet niet in het vuur druipt. En voor het grillen de vis eventjes laten roken (door wat jeneverbestakjes op een niet te hevig vuur te gooien).
Op weg naar die Zimmer zag Paula een aanwijzer naar een Soldatenfriedhof. Geen enkele van de locals wist ons te zeggen welke soldaten daar begraven lagen. Nu is die selectieve vergetelheid wel te verklaren: het is niet om fier op te zijn!
In het krijgsgevangenkamp Pupping bij Aschach stierven in de Eerste wereldoorlog 6.025 italiaanse, russische en serbische Soldaten. Daarvoor werd het kerkhof van Hartkirchen-Deinham aangelegd.In de Tweede WO kwamen daar nog eens 1.032 russen bij. Ter gelegenheid van het  1100 jaar van de gemeente Hartkirchen werd er in 1998 een vredeskruis opgesteld, maar zonder een woord uitleg.
Op het einde van de Schlögen kloof een mooi retabel voor de scheepslui van de Donau.

In Aschach bezochten wij ook het kleine Schopper- und Fischermuseum. Klein maar fijn, met een reconstructie van de vrachtboten waarmee de Donau op- en afgevaren werd. Afvaren ging alleen, als er een beetje water stond. Maar voor tegen stroom op te varen werden tot 32 paarden ingespannen om een kleine vloot van die boten te trekken. Er werden ook nagels gesmeed. In Luik  was in de 17° en 18° eeuw het nagelmaken een belangrijke industrietak die tot 15.000 man tewerkstelde. De Oost Indische
Compagnie wilde maar nagels 'de fabrication liégeoise'. In 1830 waren er nog 1939 cloutiers. Het was een sterk uitgebouwd productiesysteem, waarim het ijzer werd in repen gesneden (vergettes) in fenderies langs de Vesder. In het begin werden die vergettes met een handschaar versneden, nadat ze in de platinerie tot platen waren geslagen. Op het einde van de 16° eeuw verdwenen door de invoering van een snijwals 98% van die werkplaatsen. Meer daarover op mijn blog http://hachhachhh.blogspot.be/2014/03/sur-les-flancs-du-publemont-le-faux.html
En mijn volgende blog over de Donauradweg gaat over Linz.
Voor Mauthausen zie http://huberthedebouw.blogspot.be/2014/07/enns-bruckner-en-mauthausen-met-zijn.html

Aucun commentaire: