mercredi 24 octobre 2012

Onze Vlaamse Heilige Godelieve: bruin van vel, en zwart van haar en wenkbrauwen.


In de jaren 50 boomde de voornaam Godelieve, wellicht één van meest vereerde Vlaamse Heiligen.
jef nijs tekent een zwartepenne
 Bij Vlaamse Heilige denk ik direct aan een blonde haartooi. Groot was mijn verwondering toen ik toevallig bij de (interessante!) historicus Georges Duby uittreksels vond van de Vita Godeliph  in opdracht van Radbod II bisschop van Noyon. Doornik geschreven in 1084: de mooie Godelieve was bruin van vel, en zwart van haar en wenkbrauwen. Zodat haar schoonmoeder haar zoon uitlachte omdat het meisje dat hij binnenbracht een vreemdelinge was en zwart op de koop toe: waren er hier al niet genoeg kraaien dat gij er een moest gaan halen ‘in allia patria’.
Hoe was het mogelijk dat zo iemand in het Vlaamse heiligenpantheon kon worden opgenomen? Als De Wever dat zal vernemen zal ze daar rap vanaf liggen!

Tot mijn grote verwondering is dat detail aan de bouwers van het Vlaams nationaliteitsgevoel niet ontgaan. In de Godelieveprocessie in Gistel paradeert een zwartepenne. En onze Vlaamse tekenaar Jef Nijs tekent haar  met zwart haar. De bruine huidskleur is wel niet in de verf gezet, maar dat detail gaan wij niet vallen.
Rond de vraag “waren er hier al niet genoeg kraaien” is zelfs een mooi verhaaltje geweven en Godelieve wordt dus voorgesteld met een zwerm kraaien rond haar hoofd. Vliegt de blauwvoet!
Er zijn natuurlijk een paar glasramen en andere ceramieken die dit onvlaamse detail weglaten zonder daarom direct op een blonde met blauwe ogen te vallen. Maar daar kunnen wij bij leven.
Wij hebben dus, moest het nodig zijn, in de heilige Godelieve een heilige voor de multiculturaliteit!

Triptiek provoost 16° eeuw
Heilige Godelieve

de godelieveprocessie in gistel: ravenzwart haar!

Aucun commentaire: